Predavanje - Faza stabilizacije maligne bolesti PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 06 February 2011 19:17

Prvo predavanje u 2011 god.održano je izvan domicilnog sjedišta udruge «Kaj sad” i to u Čakovcu u Šajerovoj zgradi, 03.veljače s temom  «Faza stabilizacije maligne bolesti «. Predavač je bio dr.Ivan Juričevski spec.pulm.iz bolnice Klenovnik.
Kad spomenuh Šajerovu zgradu valja reći da je ista izgrađena u stilu secesije kao dvokatnica s 380m2 korisne površine smještena u centru Čakovca. Nekada je tu bio hotel Zrinski gdje su se održavali balovi i zabave,kao i kazališne i filmske prestave. Posjet predavanju bio je skromniji zbog vremenskih neprilika (hladno),a nazočili su iz bolnice Klenovnik dr.Juričevski dr.Kolarić m.s.Štefica Pintarić i ostalo med.osoblje,te med.osoblje iz bolnice Čakovec,i neki članovi Udruge «Kaj sad».
Kao centralna misao provlačila su se pitanja bolesnika i njihovih obitelji što nakon operacije, kemoterapije, zračenja i sl. i kolika je mogućnost sigurnog izlječenja i dužine života nakon svih tih tretmana?
 Sigurnog odgovora nema, nego se  barata sa statističkim podacima,a najviše ovisi o tome da li je liječenje počelo u ranoj fazi otkrića maligne bollesti,i da li bolesnik boluje od još nekih bolesti rizičnog karaktera (visoki krvni tlak,diabetes i sl).
U liječenje alternativnim metodama dr.Juričevski smatra da ne treba polagati prevelike nade, ako nisu poduzete sve provjerene medicinske metode,jer može doći do kratkotrajnog poboljšanja, ali ne i do konačnog izlječenja. Također dr.Juričevski napominje da je pravilnije rabiti izraz zaliječenje nego izliječenje, jer može doći do recidiva bolesti ako se bolesnik ne pridržava redovitih liječničkih kontrola,premda napominje da ne treba pretjerivati sa strahovima za najmanju sitnicu.
Kao što sam napomenuo  nakon predavanja prof. Nina Lipljin prezentirala je u power pointu (8 min).životopis sv.Blaža (Vlaha) zaštitnika grada Dubrovnika.kao i zaštitnika ratara,zaručnika i bolesnika (grlo). Sv.Blaž,biskup i mučenik rođen oko 316 god,u Armeniji,za vrijeme rimskih progona napušta grad Sebastu i povlači se u špilju,gdje su se na njegovu molitvu počela događati čudesa. Prezentacija je imala zvučnu podlogu «Oče naš» na aramejskom jeziku kojim js govorio Isus Krist, i lijepo je prihvaćena od svih nazočnih.
Na kraju je priređen domjenak u prostoriji gdje su bile izložene fotografije članova foto klubova iz Čakovca, Nagykanizse, Lendave i Murske Sobote s tematikom : »Mura  rijeka koja nas spaja».a ja bih parafrazirao, da, Udruga «Kaj sad» to je ono što nas spaja u druženju i prijateljstvu.

U Varaždinu, 7.02.2011.god.                                      

Dinko  Tomić,dipl.ing.