Edukativno predavanje - BOL PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Saturday, 20 November 2010 10:05
U cilju edukacije članova Udruge “Kaj sad”, kao i bolesnika u Bolnici za plućne bolesti Klenovnik, 5.11.2010. održano je predavanje na temu boli, ili preciznije, “Regionalna analgezija u suzbijanju maligne boli”.
Predavač je bio dr. Ivan Kudelić, anasteziolog, voditelj ambulante za bol u Bolnici Varaždin.
      Putujući u to rano jesenje poslijepodne, iz Varaždina, po sunčanom vremenu, i ne žureći odveć, promatrajući prekrasne pejsaže u jesenjim zlatno-žutim bojama, diveći se ljepotama Hrvatskog Zagorja, za tren sam stigao u Klenovnik.
Gore na brijegu, na visini od 214 m, smjestio se prekrasan dvorac, izgrađen 1616.g., sada spomenik nulte kategorije u posjedu obitelji Drašković, a već od 1925.g. kao bolnica za plućne bolesti i TBC, u kojoj sam proveo neko vrijeme na liječenju.
Usput se pitam da li je moguće da će u tom romantičnom okruženju biti održano predavanje o boli?
Ali vratimo se iz romantike u stvarnost. Na predavanju je nazočio veliki broj zainteresiranih bolesnika, medicinskog osoblja, i liječnika iz bolnica Klenovnik i Čakovec.
Predavač, dr. Kudelić bio je na visini zadatka, pokušavajući svoje predavanje prilagoditi nama laicima i bit problema prikazati na prihvatljiv način. Suština predavanja svodi se na to kako pomoći bolesniku od malignih bolesti da što lakše podnese bol, ponekad vrlo veliku.
U tu svrhu razrađene su metode izravnog utjecaja na živac i lokaciju boli, kako bi se bol čim prije neutralizirala. Tek nakon toga, prema mišljenju dr.Kudelića, može se pristupiti fizikalnoj terapiji, kako bi se pospješilo ozdravljenje bolesnika.
U diskusiji su sudjelovali dr. Juričevski i ostalo medicinsko osoblje, a mi smo slušali i nastojali što više zapamtiti.
Na kraju predavanja organiziran je domjenak u sali gdje je bilo i predavanje, a cijelu organizaciju predavanja i domjenka uspješno je provela medicinska sestra Štefanija Pintarić.
Pošli smo svojim kućama obogaćeni za još jednu mrvicu znanja, vidjevši usput i drage prijatelje, te poželjevši još koji susret i dobro zdravlje i raspoloženje.

U Varaždinu, 12.11.2010.                    

Dinko Tomić, dipl.ing.