In memoriam dr. Ivan Juričevski (07.03.1948 – 17.02.2022.) PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 25 February 2022 15:50

U rano jutarnjim satima 17. veljače 2022. godine napustio nas je naš dragi kolega pulmolog dr. Ivan Juričevski.

Rođen je u Vulišincu, kod Lepoglave, dana 7.03.1948. godine. Osnovnu  školu završio je u Lepoglavi, a gimnaziju u Varaždinu. Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1973. godine. Započeo liječnički staž u Domu Zdravlja Murska Sobota u Sloveniji, te položio stručni ispit u Ljubljani 1975. godine. Nakon staža radio je kraće vrijeme u DZ Ivanec, a od 1976. godine počinje raditi u Bolnici Klenovnik gdje je završio specijalizaciju iz pneumoftiziologije 1980.godine. Nakon specijalizacije radi na odjelu do 1984., a potom odlazi na godinu dana na rad u pulmološku ambulantu u Čakovcu. Po povratku iz Čakovca radi u Klenovniku do umirovljenja 2015. godine.

U Bolnici Klenovnik na više odjela je obavljao više funkcija (voditelj odjela  Intenzivne njege, odjela za TBC , voditelj odjela za dijagnostiku i polikliniku, a  kraće vrijeme 1992. godine bio i ravnatelj Bolnice).

Bio je član HLZ, HPD i ERS-a. Cijeli radni vijek se educirao i pratio spoznaje  moderne pulmologije te ih uvodio u svoju kliničku praksu te na taj način poticao, sve nas, mlađe kolege da idemo njegovim stopama.

U sklopu trajne edukacije završio je Postdiplomski tečaj Torakalne radiologije 1993. godine, Postdiplomski tečaj UZV abdomena 1995. godine, tečaj i praktičnu radionicu bronhologije na Klinici Golnik u Sloveniji 2002. Godine. Kao liječnik pulmolog bio je savjestan i brižan prema svakom bolesniku te su ga bolesnici cijenili i poštivali i kao čovjeka i kao vrsnog specijalistu. Među nama,   mlađim kolegama, bio je također jako cijenjen, pristupačan i uvijek spreman pomoći u rješavanju i najzahtjevnijih dijagnostičkih izazova. Mnogi mladi  pulmolozi svoje prve vještine bronhoskopije, učili su pod njegovim nadzorom. Bio je iznimno draga i jednostavna osoba, uvijek spreman na šalu često puta i na svoj račun.

Zajednički smo aktivno sudjelovali na mnogim stručnim skupovima  pulmološkog društva te stručnim radovima prezentirali iskustva i rezultate rada s  plućnim bolesnicima u našoj bolnici .

Bio je ljubitelj prirode i svoje rodne zemlje koju nije zapustio ni nakon smrti roditelja. Svaki slobodni trenutak uvijek je provodio u svom Vulišincu. A kako se približavala mirovina, uređivao je plantažu lješnjaka te uživao u svojim lješnjacima zadnjih 10 tak godina.

Bio je radno aktivan i nakon mirovine, radio u pulmološkoj ambulanti u Bjelovaru 1x tjedno, a u Klenovniku također na pola radnog  vremena sve do 9 mjeseca prošle godine.

Nažalost, iznenadna i teška virusna COVID-19 infekcija zadesila je i njega uz tešku upalu pluća, te je svega, tri tjedna prije 74 godine života, izgubio zadnju životnu bitku sa teškom bolešću.

U skladnom braku s pokojnom Marijom-Macom imao je troje djece Filipa, Ivančicu i Petra .

Prerani odlazak našeg dragog Jure teško nam je prihvatiti i ispunjava nas tugom, posebno sada kada je htio proživjeti svoje umirovljeničke dane na svojoj rodnoj grudi, među svojim lješnjacima, sa svojom obitelji i svojim unukama Stelom i Asjom.

Ponosni  smo što smo ga poznavali, što je svoju vedrinu i pozitivni životni stav  prenosio na sve kolege s kojima je radio.

Neka Bog podari hrabrost njegovoj obitelji da prihvati gubitak i spoznaju da će vrijeme otupiti oštricu boli, ali neće popuniti prazninu njegova odlaska.

Neka mu je laka hrvatska gruda koju je toliko volio, neka mu je slava i hvala za sve što je učinio.

 

Vilim Kolarić, dr. med.

subspec. Pulmolog