Izlet – Međimurje PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 26 August 2018 11:33

     Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća, „Kaj sad“ ponovno se okupila da bi posjetila  naše lijepo Međimurje uz prijateljsko druženje i okrjepu u izletištu «Bajzovi Dvori» u Dekanovcu, gdje smo imali kratku Power Point prezentaciju našeg desetogodišnjeg rada, a sjetili smo se i naših dragi članova koji više nisu među nama.
     Dekanovec je najmanja općina u Međimurju, a broji samo 832 stanovnika. Smješten je na prometnicama susjednih općina Podturen i Belica, gdje smo se također kratko zadržali.
     Prezentaciju o 10 godišnjici rada udruge predstavio je Dr. Vilim Kolarić i u kratkim crtama (riječju i slikom) opisao je sve važnije događaje: predavanja, akcije, izlete, godišnje skupštine i dr., te izazvao pažnju i znatiželju članova s nadom da će se ovako uspješan rad održati i ubuduće.
     Poslije prezentacije imali smo jako lijep ručak. Oprostili smo se od naših dragih domaćina, zahvalivši se na gostoprimstvu i krenuli prema Čakovcu, a na putu smo se zadržali u mjestu Belica.
     Belica je smještena u središtu Međimurske Županije i broji 3500 stanovnika. Nadaleko je poznata po proizvodnji krumpira i tu se nalazi vjerojatno jedinstveni spomenik u svijetu, spomenik krumpiru, podignut 26. 8. 2007. gdje smo se svi zajedno slikali.
     
     Krumpir je biljka podrijetlom iz Južne Amerike s područja Anda u državama Peru i Bolivija i uzgajali su ga Quechua Indijanci prije 4000 godina i zvali su a «Papa».
     Španjolci su ga u 16.st. donijeli u Europu, a kasnije u Irsku, Englesku i Njemačku, a potom i u naše krajeve: Liku, Gorski Kotar i Međimurje, a mjesto Belica je njegov centar.
     Naziv krumpir kod nas je došao od njemačke riječi «Grumber», a priprema se na mnogo načina: kuhani, pečeni, restani, salata, pomfrit, ispod peke i sl.
     Postoji oko 50 raznih vrsta krumpira, s nazivima od egzotičnih imena poput Cleopatra, MonaLisa, Simfonija, Viktorija, Vivaldi do profanih naziva kao Berber, Rodeo, Fabula i dr.
     Krumpir po svom sastavu ima 75% vode, 19% škroba, a ostalo su šećer, bjelančevine, celuloza, kalij i fosfor koji čine 1%.
     Poslije Belice kratko smo se zadržali u centru Čakovca, prošetali gradom, doduše po vrućini i sparini, te osvježivši se ugodnim napitcima krenuli smo svojim kućama, zaželjevši jedni drugima ugodne ljetne dane s nadom da ćemo se skoro vidjeti na sljedećim akcijama.

     Ovaj lijepi kratki izlet ostat će u sjećanju našim članicama i članovima.

VŽ , 21. 08. 2018. god.
Dinko Tomić